I SAMARBETE MED VINGA CORPORATE BOND
Bildkälla: Stockfoto

En högavkastande utmanare från väst

Fond Är du trött på bankernas nollräntor men vill slippa aktiemarknadens turbulens? Göteborgsbaserade Vinga Corporate Bond är den hållbara och snabbrörliga high yield-fonden som går sin egen väg

–Vi har länge förundrats över hur stora vissa nordiska högräntefonder har tillåtits bli i förhållande till marknadens storlek. Med förvaltat kapital på upp emot 20 miljarder kronor har de svårt att leverera något annat än indexavkastning över tid. Tyvärr blir likviditeten i marknaden lidande när kapitalet är koncentrerat på några få händer, säger Stefan Westfeldt, Chefsförvaltare av Vinga Corporate Bond.

Det var med stor tillfredställelse som teamet lanserade Vinga Corporate Bond under sommaren 2020. Fondens tes och affärsidé är att med lagom storlek kan man agera snabbt och effektivt på marknaden, justera innehaven när förutsättningarna förändras och på det viset leverera högre avkastning. Ambitionen är att ge investerarna god avkastning över tid och samtidigt bidra till förbättrad prissättning och likviditet på den nordiska högräntemarknaden. Dessutom gjorde den pågående pandemin att fonden kunde dra nytta av många goda köptillfällen när portföljen skulle byggas upp.

Hållbara bolag är framtidens vinnare

Hållbarhet är en essentiell del i Vingas förvaltningsprocess. Fonden letar efter företag som med olika affärsstrategier och teknologier aktivt bidrar till att minska miljöpåverkan och ökar socialt ansvarstagande.

–Vi ställer höga krav på de företag som vi väljer att investera i. Det är med glädje vi kan konstatera att fler och fler företag väljer att skaffa en hållbarhetsrating för sina obligationer. De företag som utsätter sig för den externa hållbarhetsgranskningen och genomlysningen ges företräde i Vingas portfölj och målet är att samtliga innehav skall ha en hållbarhetsrating. Vi är övertygande om att hållbarhet och goda resultat går hand i hand, säger Stefan Westfeldt.

En högräntemarknad på frammarsch

Det råder ingen brist på valmöjligheter. Den nordiska högräntemarknaden växer och är idag bredare och djupare än någonsin. De senaste åren har det i Norden emitterats högränteobligationer för cirka 100 miljarder kronor per år och de flesta branscher finns representerade bland emittenterna. Det är Norge och Sverige som leder tillväxten och Vingas stalltips är att marknaden är dubbelt så stor om bara fem år, när även Finland och Danmark kommit igång på allvar.

Förvaltarteamet, Stefan Westfeldt och Gustav Andåker, har lång erfarenhet av högräntemarknaden och började förvalta nordiska företagsobligationer tillsammans när marknaden var i sin linda efter kreditkrisen. Stefan har varit räntechef och förvaltat stora kreditportföljer på Storebrand Kapitalförvaltning i Oslo.Han har doktorsgrad vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet samt undervisar i kursen ”Avancerad kreditanalys” i regi av Norges Handelshögskola och NFF (Norges Finansanalytikers Förening).

Plockar russinen ur kakan

Med 20 års erfarenhet av högränteförvaltning har teamet mejslat ut en riskfilosofi som de kallar ”best-in-sector”. Riskspridning är naturligtvis alltid viktigt men förvaltarnas erfarenhet har visat att på kreditmarknaden är det viktigare att sprida risken mellan sektorer än mellan enskilda företag. Har man 30 innehav så klarar man en konkurs utan större problem men ligger man med 35% av portföljen i en enskild sektor som får problem så kan fonden falla mycket i värde.

–Ett närtida exempel på det var oljesektorn under åren 2014 – 2016, då de flesta oljerelaterade obligationer tappade mycket i pris och cirka hälften av alla norska obligationer fick omstruktureras, kommenterar Gustav Andåker.

–För Vinga står ingen enskild sektor idag för mer än runt 10% av fonden, vi viktar inte upp mycket i en enskild bransch oavsett hur attraktiv och het den är. Istället kan vi med den goda sektorspridningen i ryggen vikta upp vissa av de namn som vi anser vara de bästa i sektorn till 5 - 6% av fonden. På det viset kan vi skapa bättre avkastning än marknaden över tid och ändå ha en balanserad riskprofil, fortsätter Andåker.

Redo för tillväxt

Vinga Corporate Bond har idag en tillväxtorienterad portfölj med en genomsnittlig yield på 6,75%. Med Joe Biden i vita huset och vaccinationer mot Coronaviruset i full gång är fonden positionerad för högre ekonomisk tillväxt. Portföljen består av bolag från flera olika cykliska sektorer och olika segment av förnybara energi och teknik. Förvaltarna är också positiva till finanssektorn, där nischbanker och skuldhanterare har fått utrymme i portföljen.

–Vi reducerar samtidigt exponeringen mot den räntekänsliga fastighetssektorn eftersom vi bedömer att räntorna kan börja stiga senare i år. Vinga har en låg exponering mot virusdrabbade sektorer som flygbolag, hotell och turism. Vi har köpt Hurtigruten som vi bedömer har en tillräckligt stark balansräkning, men de flesta bolag är i brygga och det kommer sannolikt ske flera omstruktureringar innan deras obligationer blir intressanta investeringsalternativ, säger Stefan Westfeldt.

I skrivande stund har Vinga Corporate Bond avkastat 3,6% sedan start, vilket motsvarar en årlig avkastning på 6,9%.

 Läs mer om fonden och hur du tecknar den på www.vingacorporatebond.se/

 

 

 

Det här är en sponsrad artikel framtagen i samarbete med Vinga Corporate Bond. Sponsrade inlägg är en del av Börsvärldens annonserbjudande. Om du med anledning av våra sponsrade inlägg önskar att komma i kontakt med oss, vänligen skriv till IR@borsvarlden.com.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER